روشهای معامله در بازار بورس و اوراق بهادار
جذابیت بالای بورس، کسب سود رو به افزایش، تورم حاکم بر اقتصاد کشور و عوامل کوچک و بزرگ دیگر باعث شده تا افراد زیادی به سرمایهگذاری روی بیاورند. اما سرمایهگذاری در بازارهای سرمایه آن قدر هم مسیر سادهای ندارد و نیاز به کسب دانش و تجربه دارد. زمانی که افراد تصمیم میگیرند که بخشی از سرمایه خود را در بازارهای مالی سرمایهگذاری کنند، لازم است در مورد گامهای ابتدایی سرمایهگذاری اطلاعات کسب کنند. ذهن سرمایهگذاران در قدمهای اولیه سرمایهگذاری در بورس، پر از ابهامات مختلف و سوالات گوناگون است. به این موارد نگرانی در مورد ریسک سرمایهگذاری را نیز میتوان اضافه کرد.
سرمایهگذاران برای روشن کردن این مسیر میتوانند تحقیق کنند، کمک افراد متخصص را به کار بگیرند و یا از دورههای آموزشی استفاده کنند. این موارد ابزارهایی هستند که سرمایهگذاران تازاهوارد میتوانند برای یافتن مسیر مناسب در بازار سرمایه، به کار بگیرند اما سوالات دیگری هم وجود دارد که پاسخ روشنی برای آن وجود ندارد. یکی از این مهمترین این سوالات روشهای معامله در بازار بورس است که در ادامه به آن میپردازیم.
ساز و کار سرمایهگذاری در بورس
در سالهای اخیر بورس به عنوان یک بازار پرسود با بازدهی بالا بین مردم شناخته شده است. به همین علت توجه زیادی را به سمت خود جلب کرد و هرکس در تلاش بود تا از این سود سهمی برای خود کسب کند. صفهای طولانی خرید و فروش سهام در بازار سرمایه و یا حضور مشتاقانه مردم در کارگزاریهای مختلف به خوبی این مسئله را نشان میدهد. اما آیا خرید و فروش سهام به همین راحتی است؟ یا کسب سود در بورس به چیزی بیشتر از یک کد بورسی نیاز دارد؟
البته که برای خرید و فروش سهام نیاز به کد بورسی و احراز هویت در سجام دارید اما این همه پیشنیازهای سرمایهگذاری در بازارهای مالی نیست. از دیگر مسائل مهم آشنایی با بازاری است که قصد سرمایهگذاری در آن دارید. خرید و فروش سهام و به طور کلی سرمایهگذاری در بازار بورس و اوراق بهادار به دو روش مستقیم و غیرمستقیم قابل انجام است. سرمایهگذاران با توجه به ویژگیهای فردی و میزان اطلاعاتی که در مورد بازارها دارند، یکی از این روشها را انتخاب میکنند. انتخاب هر یک از این روشها میتواند مسیر سرمایهگذاری شما را به مقصد متفاوتی راهنمایی کند. کسب دانش و اطلاعات برای سرمایهگذاری در بورس امری است که اهمیت بالایی دارد. چرا که سرمایهگذاری در بورس علاوه بر شهرت بازدهی بالا، ریسک بالایی برای از دست دادن سرمایه هم دارد.
سرمایهگذاری در بورس مزایای بسیاری برای سرمایهگذاران دارد. تقریبا محدودیتی برای معامله در بورس وجود ندارد. هر فردی که کد بورسی داشته باشد به راحتی میتواند در بورس سهام بخرد یا بفروشد. به علاوه محدودیتی برای سرمایه اولیه هم وجود ندارد و به راحتی میتوان با مبالغ پایین هم به خرید و فروش سهام پرداخت. نقدشوندگی نیز به عنوان یکی از مزایای مهم بورس شناخته میشود. امکان رشد سرمایه در بازه زمانی کوتاه، دسترسی به صنایع مختلف برای سرمایهگذاری و رشد سریعتر از تورم از عواملی است که افراد را ترغیب میکند تا در بورس سرمایهگذاری کنند.
در مقابل تمام مزایایی که بورس به سرمایهگذاران ارائه میکند، معایبی نیز دارد. از بارزترین معایبی که برای سرمایهگذاری در بورس یاد میشود، ریسک سرمایهگذاری است. خرید و فروش در بورس در کنار سود بالایی که دارد ریسک بالایی هم دارد. به عنوان یک قاعده کلی میتوان گفت تقریبا ریسک بالاتر در سرمایهگذاری نشاندهنده امکان کسب سود بیشتر است.
روشهای معامله در بورس
سرمایهگذاران از دو مسیر مستقیم و غیرمستقیم میتوانند در بورس خرید و فروش کنند. در ادامه این دو روش را به تفصیل معرفی میکنیم.
سرمایهگذاری مستقیم
زمانی که سرمایهگذاران شخصا در بازار سرمایه اقدام به خرید و فروش سهام میکنند، در حال سرمایهگذاری به روش مستقیم هستند. از لازمههای سرمایهگذاری مستقیم در بازار سرمایه، کسب دانش در این زمینه است. چرا که سرمایهگذاران در روزهای نوسانی بازار با تکیه بر دانش و تجربه است که میتوانند چالشها را پشت سر بگذارند و سرمایه خود را از آسیب حفظ کنند. لذا اگر تخصص لازم برای این نوع فعالیت را دارید، سرمایهگذاری مستقیم راهی مناسب برای استفاده از مزایای بورس و کسب سود از طریق آن است. پس از تحلیل بازار و روندهای آن، تخصص خود را به کار بگیرید تا سهام رو به رشد را شناسایی کنید. در این بین میتوانید از روی مشورت با مشاوران نیز حساب کنید و گاهی از راهنماییهای آنان بهره بگیرید.
از مزایای سرمایهگذاری مستقیم در بورس این است که با هر مقداری از سرمایه میتوان سهم شرکتهای مختلف را خریداری کرد و وارد مسیر سرمایهگذاری شد. به کار گرفتن سرمایههای کم میتواند در یک چرخه برای سرمایهگذار تولید سود کند. حتی سرمایهگذاران میتوانند از مازاد جزئی درآمدشان برای سرمایهگذاری در بورس استفاده کنند.
از دیگر مزیتهای سرمایهگذاری در بورس این است که میتوان به چشم یک گزینه برای سرمایهگذاری بلندمدت به آن نگته کرد که بازدهی بالایی هم دارد. اگر در مورد آمار و ارقام بخواهیم صحبت کنیم، باید بگوییم شاخص بورس در پنج سال گذشته هفده برابر شده است. همین مسئله نشان میدهد که خرید و فروش سهام با رویکرد بلندمدت روشی پرسود برای سرمایهگذاری است.
سرمایهگذاری مستقیم در بورس به صورت حضوری، تلفنی و آنلاین قابل انجام است و سرمایهگذار از این مسیرها میتواند سهام مد نظر خود را خریداری کند. این مسیر سرمایهگذاری علاوه بر دانش و تجربه نیاز به ریسکپذیری دارد و بهتر است سرمایهگذار زمان آزادی برای رصد وضعیت بازار داشته باشد.
سرمایهگذاری غیرمستقیم
حالتی هم وجود دارد که افراد قصد سرمایهگذاری در بازار سرمایه را دارند، اما دانش کافی برای این کار را ندارند و یا ترجیح میدهند شخص دیگری سرمایهشان را مدیریت کند. در این صورت دو انتخاب پیش روی سرمایهگذاران است:
1-سبدگردانی اختصاصی
2-صندوقهای سرمایهگذاری (انوع مختلف صدور ابطالی و قابل معامله)
در روش سرمایهگذاری غیرمستقیم، فردی باتجربه (به عنوان مدیر صندوق یا مدیر سبدگردانی) وظیفه مدیریت دارایی سرمایهگذاران را به عهده میگیرد. اطلاعات و گزارش عملکردی صندوقها در وبسایت هر صندوق و وبسایت فیپیران موجود است و سرمایهگذاران به راحتی میتوانند عملکرد آنها مقایسه کنند. پس از انتخاب صندوق دیگر با وضعیت بازار، نوسانها و چالشهای آن سر و کار نخواهید داشت. زمانی برای بررسی الگوی رشد سهمهای مختلف نمیکنید و مدیر صندوق در قبال دریافت کارمزد سرمایهگذاری شما را انجام خواهد داد.
یکی از مزایای روش سرمایهگذاری غیرمستقیم این است که در هر صورت گزینهای برای سرمایهگذاری پیدا میکنید. هر ملاحظهای که در انتخاب مسیر سرمایهگذاری خود داشتهاید دیگر مانعی برای سرمایهگذاری شما نیست. اگر میخواهید با سرمایه اولیه کم شروع کنید، میتوانید چند واحد از یک صندوق صدور ابطالی بخرید. اگر ریسکپذیری بالایی ندارید، صندوقهای درآمد ثابتی مانند صندوق همای آگاه گزینه ای مناسب برای شماست تا دیگر پولتان را در بانک نگه ندارید. تعدد بالای صندوقها در هر شرایطی راهی تا کسب سود پیش پای شما میگذارد. سرمایهگذاران غیرحرفهای به راحتی میتوانند از مسیر غیرمستقیم سرمایهگذاری سود کسب کنند. در کنار آنها سرمایهگذاران حرفهای نیز میتوانند از این مزایا بهرهمند شوند.
سخن آخر
سرمایهگذاری در بورس را میتوان جز پرسودترین گزینههای سرمایهگذاری نام برد. اگر دانش، تجربه و زمان لازم برای سرمایهگذاری مستقیم در بورس را دارید، میتوانید به عنوان یک گزینه پرسود به آن نگاه کنید. مزیتهای سرمایهگذاری در بورس از جمله نرخ بالای سوددهی در بورس از عوامل تشویقکننده سرمایهگذاران برای فعالیت در این بازار است. خرید و فروش سهام در بازار بورس را میتوان به صورت تلفنی، حضوری و آنلاین انجام داد.
سرمایهگذاران دیگر هم میتوانند از مسیر سرمایهگذاری غیرمستقیم از مزایای این بازار بهره بگیرند. اگر تازهکار هستید و یا زمان لازم برای رصد نوسانات و چالشهای بازار را ندارید، سرمایهگذاری غیرمستقیم هم گزینهای مناسب است. روش غیر مستقیم سرمایهگذاری فاقد محدودیتهایی است که ریسکپذیری ایجاد میکند و با پرداخت کارمزد صندوق به راحتی میتوانید فرایند سرمایهگذاریتان را آغاز کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)