پولبک چیست؟ انواع Pullback

پولبک چیست؟

پولبک در نمودارهای قیمتی یکی از قوی‌ترین حرکت‌هایی است که به ما در تحلیل سهم بسیار کمک می‌کند. نمودار قیمت، اصلی‌ترین و مهمترین نقش را در تصمیم‌گیری تکنیکالیست‌ها ایفا می‌کند؛ چرا که آن‌ها معتقدند که همه چیز در قیمت نهفته است. در حرکت قیمتی یک سهم ممکن است بارها و بارها پولبک شکل بگیرد تا ما با بررسی آن‌ها بتوانیم نقطه ورود را مشخص کنیم. در این مقاله می‌خواهیم بیشتر به پولبک‌ها بپردازیم این که چرا پولبک ایجاد می‌شود و استراتژی معاملاتی بر اساس پولبک چگونه است؟

پولبک به چه معنی است؟

در لغت پولبک (pullback) به معنی بازگشت و قلاب به کار می‌رود و تصویری که هنگام دیدن یک پولبک در نمودار با آن برخورد می‌کنیم شبیه یک قلاب است. قلابی که سعی می­‌کند نمودار قیمت را به روند قبلی خود بازگرداند. پولبک به «بوسه خداحافظی» نیز مشهور است و دلیل استفاده از این عبارت هم رفتاری است که نمودار قیمت در پولبک از خود نشان می‌دهد. هنگامی که یک سطح حمایتی یا مقاومتی شکسته می‌شود پولبک رخ می‌دهد. چرا که بعد از حرکت قیمت به سمت محدوده‌های بالاتر یا پایین‌تر قیمت تمایل دارد که دوباره به سطح شکسته شده قبلی بیاید و آن را لمس کند و سپس دوباره به حرکت خود ادامه دهد. این تمایل برگشت به سطح قبلی  و حرکت مجدد رو به بالا یا پایین را به بوسه آخری تشبیه کرده‌اند که پولبک نامیده می‌شود.

دلایل شکل گیری پولبک

دلیلی که پولبک اتفاق می‌افتد و این که چه در فکر و احساس یک معامله‌گر باعث می‌شود یک پولبک به وجود بیاید این است که وقتی خریداران سود خود را برداشت می‌کنند و روند شروع به رنج شدن می‌کند پولبک به وجود می‌آید. بعد از مدت کوتاهی خریداران متوجه می‌شوند که فروشندگان قدرت لازم را برای پایین آوردن قیمت ندارند پس شروع به خرید مجدد می‌کنند و باعث بالا رفتن قیمت می‌شوند.

پولبک‌ها بسیار مهم هستند و نشان می‌دهند که روند به زودی ادامه پیدا خواهد کرد. پس تریدرها همیشه به دنبال پولبک هستند تا بتوانند نقطه ورود به سهم را پیدا کنند. در واقع هنگامی که نمودار یک سهم پس از مدت‌­ها درگیری با ناحیه مقاومتی و نوسانات آن حوالی، موفق به شکست سطح می­شود، احساس امید در خریداران شکل می‌گیرد. خریداران همیشه در انتظار نقطه‌ای جذاب برای ورود به بازار هستند و به محض این که قیمت سهم به محدوده حمایتی یا همان مقاومت شکسته شده که تغییر نقش داده می‌رسد، سفارش خرید خود را ثبت می‌کنند.

تریدرها همواره به دنبال دلایلی برای ورود به معامله هستند و نگرانند که ورود به موقع به یک معامله نداشته باشند. در این مواقع پولبک‌ها می‌توانند کمک بسیاری به آن‌ها کنند. اما سوال اینجاست که اگر در یک روند تعداد پولبک‌ها بیش از یکی باشد کدام پولبک مناسب ورود است؟ معمولا تریدرها در پولبک دوم وارد سهم می‌شوند اما این موضوع به استراتژی معامله‌گر بستگی دارد. البته شمارش کندل‌ها به ما کمک می‌کند که پولبک ورود به معامله را پیدا کنیم.

انواع پولبک در بورس

پولبک‌ها بر اساس قدرت روند خود به 3 دسته تقسیم می‌شوند. پولبک معمولی، داخلی و خارجی. در ادامه به معرفی پولبک‌ها و ویژگی‌های آن‌ها خواهیم پرداخت.

  1. پولبک معمولی (Normal Pullback)

همان طور که از نامش پیداست به پولبک رایج و معمول در نمودار گفته می‌شود. این پولبک به سطح شکسته برخورد می‌کند و باز می‌گردد.

  1. پولبک داخلی (Inside Pullback)

پولبک داخلی به سطح حمایتی نمودار نفوذ می‌کند و به همین دلیل به آن داخلی می‌گویند. این نفوذ از ضعف روند حکایت دارد و در آن خریداران قدرت کمتری نسبت به فروشندگان دارند. این پولبک در مقابل 2 نوع دیگر آن، ریسک بالاتری دارد و باید با دقت بیشتری آن را بررسی کرد.

  1. پولبک خارجی (Outside Pullback)

در پولبک خارجی بر خلاف پولبک‌های داخلی و معمولی که نمودار مجددا سطح شکسته شده را لمس می‌کند؛ ­‌به سطح شکسته شده نزدیک می‌شود اما با آن برخورد نمی‌کند. دلیل این عدم برخورد تمایل زیاد سهم برای حرکت در مسیر صعودی است. یعنی خریداران به قدری تمایل برای ورود به سهم را دارند که در قیمت هایی بالاتر از سطح حمایتی، شروع به خرید سهم می‌­کنند. این در حالی است که فروشندگان تمایل اندکی برای خروج از سهم دارند و این موضوع نشان از تمایل معامله‌گران برای صعود قیمت سهم دارد. از بین انواع پولبک‌ها،  پولبک خارجی بهترین و قوی‌ترین پولبک است. بررسی این نوع پولبک و یافتن نقاط ورود در آن منجر به سودهای زیاد می‌شود.

اصلاح قیمت و تفاوت آن با پولبک چیست؟

شاید برای برخی این سوال پیش بیاید که تفاوت اصلاح قیمت با پولبک چیست؟ در واقع اصلاح قیمت و پولبک ظاهرا بسیار شبیه هم هستند اما با توجه به نحوه شکل‌گیری و عملکردی می‌توان تفاوت‌هایی را در آن‌ها مشاهده کرد.

با افزایش قیمت سهم تمایل افراد برای فروش افزایش پیدا می‌کند و در این حالت ما شاهد روزهای منفی در روند صعودی هستیم و این اصلاح قیمتی است. اصلاح قیمت در خلاف روند اصلی حرکت می‌کند و به خریداران جدید فرصتی برای ورود می‌دهد. همان‌طور که گفتیم پولبک معمولا پس از شکست سطح‌های حمایتی و مقاومتی شکل می‌گیرد طوری که ما منتظر برگشت قیمت به آن سطح هستیم اما در اصلاح قیمت معمولا پس از برخورد با این سطوح اتفاق می‌افتد، طوری که سهم قدرت عبور از این سطح‌ها را ندارد و وارد فاز اصلاحی خود می‌شود.

استراتژی‌های معاملاتی بر اساس پولبک

وقتی یک سهم پولبک می‌زد در واقع شرایط مناسبی برای معامله‌گرها پیش می‌آید تا بتوانند نقاط مناسبی برای ورود به معامله پیدا کنند. بر اساس پولبک‌ها استراتژی‌های معاملاتی مختلفی می‌توان ترسیم کرد که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم.

  1. خرید پس از پولبک به سطح مقاومت شکسته شده

در این روش با تشخیص سطوح مقاومتی قدرتمند یا تاریخی سهم به کمک تحلیل تکنیکال در انتظار شکسته شدن این سطوح می‌نشینیم. زمان شکسته شدن این سطوح، بهترین زمان ورود به سهم است و به دلیل نزدیکی قیمت خرید با خط حمایت، ریسک به ریوارد این معامله مناسب است.

  1. خرید پس از پولبک به خط روند

در روند نزولی خرید پر ریسک است و توصیه نمی‌شود به جز مواردی که قصد نوسانگیری داشته باشیم. بهترین نقطه ورود در این شرایط، زمانی است که روند نزولی سهم شکسته می‌شود و در ادامه با پولبک سهم به روند شکسته شده، این شکست تایید نهایی می‌شود.

  1. خرید پس از پولبک به میانگین متحرک

در این استراتژی به اندیکاتور میانگین متحرک توجه می‌کنیم و در صورت شکست میانگین به سمت بالا توسط نمودار و تشکیل پولبک یک فرصت ورود به معامله را تشخیص می‌دهیم.

برخی از نکات مربوط به پولبک

  • پولبک به دلیل عدم تقاضا و همچنین برداشت سود معامله‌گران اتفاق می‌افتد.
  • در یک روند صعودی حداقل ملزومات یک پولبک، ایجاد یک کندل یا کف پایین‌تر نسبت به کف کندل قبلی است و در روند نزولی برعکس این مطلب صدق می‌کند.
  • پولبک‌ها نقاط ورود با ریسک پایین و احتمال بالای موفقیت هستند پس بهتر است که در این نقاط وارد معامله شویم.
  • شمارش کندل‌ها به ما کمک می‌کند پولبک ورود به معامله را پیدا کنیم.
  • در صورتی که بیش از 5 تا 6 پولبک در روند صعودی اتفاق بیفتد احتمالا روند به حالت نزولی تبدیل می‌شود و برعکس.

جمع‌بندی

برای این که نقطه ورود به یک سهم را شناسایی کنیم باید به حرکات قیمت، سطوح حمایت و مقاومت و خطوط روند توجه کنیم. پولبک یکی از بهترین حرکات قیمتی است که در کنار بقیه ابزار تکنیکال می‌تواند ما را در کسب سود بازار سرمایه یاری کند. توصیه ما این است که برای شناخت بهتر پولبک و استراتژی‌های معامله با استفاده از آن را در این مطلب دنبال کنید.

0 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟
خیالتان راحت باشد :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code