نقشه بازار بورس چیست؟
یکی از اصول و استانداردهای سرمایهگذاری در هر بازاری، شناخت و تسلط لازم به چهارچوبها و حتی اصطلاحات آن بستر به منظور سرمایهگذاری است. درک مفاهیم و اصطلاحات مربوط به فرآیند سرمایهگذاری در بازار بورس یکی از مهمترین گامها به شمار میآید.
این شناخت طبیعتا با پشت سر گذاشتن تمام مراحل آموزش کسب میشود و یک شبه نمیتوان به تمامی این اصطلاحات بورسی و ابزارهای موجود تسلط پیدا کرد. یکی از این اصطلاحات و ابزارهای بسیار کاربردی در بازار بورس، نقشه بازار بورس است. سوال اینجاست که نقشه بازار بورس چیست؟ چه استفادههایی میتوان از نقشه بازار بورس کرد؟ از کجا به نقشه بازار بورس دسترسی داشته باشیم؟ آیا نقشه بازار به معاملات ما کمک میکند؟ در این مقاله به تمام این سوالها پاسخ داده و صفر تا صد نقشه بازار بور را آموزش میدهیم.
آموزش صفر تا صد نقشه بازار بورس
آموزش نقشه بازار بورس به شما این امکان را میدهد که تصویر کاملی از شرکتهای بورسی و وضعیت آنها در بازار روز، دسترسی داشته باشید، این دسترسی با استفاده از پنل کارگزاریهای بورس امکانپذیر است، به این شکل که از طریق منوی اصلی سامانه معاملات، میتوانید گزینه نقشه بازار را انتخاب نمایید. همانطور که در نقشه زیر مشخص شده است، به نمونهای از نقشه کلی بازار بورس از طریق سامانه معاملاتی کارگزاری آگاه اشاره شده که در ادامه آن را بررسی خواهیم کرد:
همانطور که در تصویر بالا که نمایی کلی از نقشه بازار بورس ایران است، مشاهده میکنید شرکتهای بورسی با رنگها و اعداد مختلف نمایش داده شدهاند. اعدادی که مشاهده میکنید به نوعی نمایانگر دامنه نوسان نماد مربوطه در معاملات بورس است. در نظر داشته باشید که بیشترین درصد تغییر منفی با رنگ قرمز تیره نمایش داده میشود و بیشترین تغییر مثبت در دامنه نوسان سهم مدنظر، به رنگ سبز روشن دیده میشود.
در صورتی که نشانگر موس را بر روی یکی از نمادها در نقشه بازار تنظیم کنید اطلاعات تکمیلی در خصوص سهم مدنظر به شما نمایش داده خواهد شد این اطلاعات نظیر نام سهم، قیمت، حجم معاملاتی که انجام شده، تعداد معاملات و ارزش معاملات همان روز است. برای نمونه در نقشه رنگی بالا مشاهده میکنید که اطلاعات نماد ذوب اصفهان قابل بررسی و ارزیابی است. در ادامه به این نکته هم توجه داشته باشید که شما در این صفحه امکان اعمال فیلتر برای مشاهده نقشه بازار خاص را خواهید داشت. گزینههای موجود در پنل کارگزاری آگاه به منظور اعمال فیلتر به شرح زیر است:
- نمایش بر اساس نماد و یا نمایش بر اساس صنایع
- بازار بر اساس حجم معاملات و یا بازار بر اساس ارزش معاملات
- مشاهده شرکتها در تمامی صنایع و یا یک صنعت خاص (به عنوان مثال املاک و مستغلات، تولید وسایل نقلیه موتوری و …)
- مشاهده تمامی بازارها و یا انتخاب یک یا چند بازار خاص، که شامل: بورس – نقدی، فرابورس – نقدی، پایه فرابورس، بورس کالا و بورس انرژی میشود.
زمانی که شما فیلتر مدنظر خود را در قسمت نقشه بازار اعمال کنید، اطلاعات ارائه شده با قرار دادن نشانگر موس بر روی هر نماد نیز تغییر میکند.
نقشه بازار بورس چه کاربردی دارد؟
یکی از اهداف سرمایهگذاران در بازار بورس، ورود به بستر سرمایهگذاری عالی و استفاده از امکانات و ابزارها و فرصتهای خوب برای خرید و فروش سهام به منظور کسب سود از این بستر سرمایهگذاری است، این یک امر طبیعی است که در بازار بورس عوامل متعددی وجود دارند که میتوانند نوسانات مختلفی در ارزش قیمت سهمها بوجود بیاورند و به دنبال آن بحث ریسکپذیری سرمایهگذاران در این بازار مطرح میشود که آیا سرمایهگذار به منظور خرید و فروش سهام در این بازار به انداره کافی از پتانسیل ریسکپذیری برخوردار است یا خیر؟!
در این میان کارشناسان و متخصصان سرمایهگذاری در بازار بورس با استفاده از ابزارها و راههای متنوع، قادر هستند که میزان ریسک موجود در فرآیند سرمایهگذاری را به حداقل برسانند. بهترین ابزارها یا راهکارها به منظور به حداقل رساندن ریسک سرمایهگذاری در بازار بورس، بهره بردن از تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی است. زمانی که یک سهامدار قصد استفاده از تحلیل بنیادی را برای سرمایهگذاری خود در این بازار دارد، هدف اصلی وی رسیدن به ارزش ذاتی سهم مدنظر است که در این پروسه ما به برخی اطلاعات شرکت بورسی نیاز داریم. این اطلاعات نظیر ترازنامه، صورت سود و زیان، صورت سود و زیان جامع و صورت جریان وجوه نقد است. بعد از این که اطلاعات و مشخصات مورد نیاز را به دست آوردیم با استفاده از چهارچوبهای تعریف شده و فرمولهای کاربردی میتوانیم به این سوال که ارزش ذاتی چیست پاسخ دهیم و میزان ریسکپذیری در این فرآیند را برای سرمایهگذاری خود ارزیابی نماییم.
در عوض تحلیل تکنیکال یک راهکار به منظور پیشبینی بازار بورس و رفتار سهمها در روند معاملات در بازار است. استفاده از تحلیل تکنیکال به منظور خرید و فروش سهام در بازار بورس به نوعی یک استراتژی معاملاتی خوب محسوب میشود. در همین راستا باید در نظر داشته باشید که به منظور استفاده از این ابزار برای معاملات باید درک کاملی از معاملات و اصطلاحات تخصصی در این زمینه داشته باشید و همچنین عوامل تاثیرگذار در روند معاملات و ارزش قیمت سهمها را به خوبی درک نمایید و قابلیت بررسی این عوامل را در تحلیلهای خود داشته باشید.
تمامی این موارد مهم در این بخش به این منظور ذکر شد که برای دستیابی به اطلاعات بسیار مهم در خلال معاملات و چیدن استراتژی معاملاتی برتر در فرآیند سرمایهگذاری خود، لازم است که در گام اول نسبت به بازار بورس، شرکتهای بورسی، نمادها و اصطلاحات رایج و نوع تغییر دامنه نوسان آنها (با استفاده از نقشه بازار) شناخت کافی داشته باشید. در این مرحله از شناخت بازار شما قادر هستید با استفاده از نقشه بازار بورس به اطلاعات مهمی در زمینه ارزیابیهای خود دسترسی داشته باشید،نقشه بازار بورس به نوعی نقشه کلی بازار و نوع صعودی و نزولی بودن بازار و گروههای مختلف را مشخص میکند.
تصمیمگیری با استفاده از نقشه بازار
به این نکته توجه داشته باشید که نقشه یا نمای بازار به عنوان یکی از ابتداییترین گامهای بررسی و ارزیابی بازار بورس به شمار میآید و به همین منظور بسیاری از افراد فقط با استفاده از مشاهده و بررسی نقشه بازار برای معاملات خود تصمیمگیری نهایی میکنند. این بدیهی است که اطلاعات بسیار مهمی راجع به نماد شرکتهای بورسی در نقشه بازار به سرمایهگذاران نمایش داده میشود اما این موضوع به این معنی نیست که شما با استفاده از نقشه بازار استراتژی معاملاتی خود را بچینید و دست به خرید و فروش سهام بزنید. همیشه به یاد داشته باشید که برای اتخاذ استراتژی معاملاتی و تصمیمگیری به منظور خرید و فروش سهم باید از ابزارها و راهکارهای متنوعی بهرهمند شوید و فقط با استفاده از نقشه بازار دست به کار نشوید.
در همین راستا بارها مشاهده شده است که افراد با استفاده از فیلترهای موجود در نمای کلی بازار اقدام به خرید و فروش سهم میکنند که به دنبال این کار نتیجههای غیرمطلوبی برای آنها ایجاد میشود. با تکیه بر این راهکار شما دچار ریسک بالایی خواهید شد. درست است که ورود به بازار بورس با پذیرش ریسکهای موجود در این بازار همراه بوده اما شما به عنوان سرمایهگذار در این بازار میتوانید با استفاده از ابزارهای متنوع همانطور که در بخشهای قبلی به آن اشاره کردیم، این ریسک را به حداقل برسانید.
در راستای مطلع شدن از بازار بورس شما علاوه بر استفاده از اطلاعات، وب سایتهای خبری و اخبارهای منتشر شده در کانالهای مختلف، میتوانید با استفاده از نقشه بازار در هر جا و مکانی نسبت به این اطلاعات در خصوص بازار به راحتی دسترسی داشته باشید. پس همیشه به یاد داشته باشید که به منظور بررسی و ارزیابی بازار شما در گام اول قادر هستید که از اطلاعات موجود در نقشه بازار بورس بهرهمند شوید.
سخن آخر
در این مقاله سعی کردیم که به اهمیت شناخت اصطلاحات و ابزارهای ابتدایی در بازار بورس بپردازیم. در همین راستا نقشه بورس به عنوان یکی از مهمترین و بهترین ابزارهای موجود در بازار به منظور بررسی وضعیت شرکتهای بورسی در همان لحظه است. شما با استفاده از اطلاعات نقشه بازار بورس میتوانید به تمامی اطلاعات شرکتهای بورسی که در حال حاظر معاملات سهام آنها در بازار انجام میشود، دسترسی داشته باشید. در فرآیند معاملات بازار بورس افراد به دو دسته تقسیم میشوند. دسته اول افرادی هستند که با روند بازار تصمیمگیری کرده و بر موج هیجانات سوار میشوند و دسته دوم آن افرادی هستند که به دور از تمامی این هیجانات و حواشی که بوجود میآید، با تکیه بر استراتژی معاملاتی مخصوص به خود تصمیمگیری کرده و معاملات خود در این بازار را مدیریت میکنند. طبق این تعریف، هر قدر با ارزیابی نقشه بازار بورس دید جامعتری به دست آورید، روشهای تحلیلی بیشتری را بشناسید و از آنها استفاده کنید، مدت زمانی را در روز به پیگیری اخبار بازار اختصاص دهید، نتیجه بهتر و مطلوبتری به دست خواهید آورد و در نهایت میتوانید به شکلی صحیح سرمایه خود را مدیریت کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)