فروش سهام عدالت

نحوه فروش سهام عدالت

سهام عدالت یکی از یارانه‌هایی است که توسط دولت و برای قشر کم‌درآمد ایجاد شد. دولت با هدف رونق درآمد افراد کم‌درآمد و فعالیت آن‌ها در بازار سرمایه، این سهام را ارائه کرده است. فروش سهام عدالت نیز شرایط خاصی دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

در سال‌های اول تمام مسئولیت بر عهده دولت بود و تنها سود سالانه‌ای برای سهام‌دارانی که اطلاعات خود و حساب بانکی آن‌ها کامل بود پرداخت می‌شد. از ابتدای سال پیش آزادسازی آن صورت گرفت. قرار بود در دو بخش سی‌درصدی و یک بخش چهل‌درصدی آزاد شود، که به دلیل شرایط بازار هنوز آن 40 درصد آزاد نشده است.

البته 6۰ درصد آزادسازی شده نیز برای فروخته شدن شرایط متفاوتی دارد که درروش مستقیم همچنان فروشی نیست و سفارش‌ها کنسل شده است.

نحوه فروش سهام عدالت

سهام عدالت به دو روش قابل فروش است. از طریق کارگزاری‌ها یا بانک‌ها این امکان وجود دارد.  به واسطه نحوه مدیریت سهام مشخص شده از سمت سهام‌دار، شرایط فروش و نگه‌داری سهام متغیر است. هر کدام از روش‌ها راهکار خاصی دارند که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

از طرفی افراد به دو روش می‌توانند بر سهام خود نظارت داشته باشند که مستقیم و غیرمستقیم است. در این مقاله به بررسی این موضوعات خواهیم پرداخت.

تعیین نحوه مدیریت سهام

از زمانی که دولت اقدام به آزادسازی سهام عدالت کرد یک ماه زمان بود تا سهام‌داران روش نظارت خود را مشخص کنند. افرادی که مشخص نمی‌کردند به صورت خودکار روش غیر مستقیم برای آن‌ها اعمال می‌شد. برای مدیریت سهام دو روش وجود دارد. در ادامه به توضیح آن‌ها خواهیم پرداخت:

روش مستقیم:

در این روش سهام‌داران امکان انجام معاملات و یا فروش سهام خود را در بازار بورس دارند. نظارت  سهام بر عهده آن‌ها است و می‌توانند سهام خود را به فروش رسانند یا با آن در بازار بورس اقدام به معامله کنند. در این روش باید به‌وسیله یکی از کارگزاری‌های موجود یا از طریق بانک اقدام به فروش کنید.

فروش به‌وسیله بانک حق رای و نظر ما را سلب می‌کند، پس توصیه نمی‌شود. افرادی که روش مستقیم را انتخاب کردند، اگر از طریق بانک سهام خود را به فروش رسانند هیچ‌گونه نقشی در روند فروش آن نخواهند داشت.

لازم به ذکر است که فروش روش مستقیم، مدت‌ها است که متوقف است. افرادی که سفارش فروش داده بودند، یا مبلغی دریافت نکردند یا بخشی از مبلغ را دریافت کردند و سفارش فروش آن‌ها متوقف مانده است.

روش غیرمستقیم:

در این روش مدیریت سهام به دست دولت است و فرد اجازه معاملات را به دولت می‌دهد. هیچ نظارتی بر فعالیت یا خریدوفروش سهام در این سبک وجود ندارد و سهام‌داران می‌توانند تنها سودی سالانه دریافت کنند یا سهام خود را به فروش رسانند.

دولت نیز مدیریت این سهام را به شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی داده است. این شرکت‌ها پس از انجام معاملات، سود را برای اشخاص واریز می‌کنند. امکان معاملات با این سهم‌ها وجود ندارد و مالک غیرمستقیم آن خواهید بود. برای این دسته از افراد امکان فروش فقط برای آن‌هایی مجاز است که نماد استانی مجاز داشته باشند.

بعد از بررسی‌های انجام شده، تا کنون حدود 30 میلیون نفر سهام‌دار غیرمستقیم و حدود 19 میلیون نفر سهام‌دار مستقیم در این بازار وجود دارد.

نحوه فروش سهام عدالت

پس از آزادسازی سهام توسط دولت برای دو گروه مستقیم و غیرمستقیم، رویکردهای متفاوتی پیش رو است. افراد می‌توانند سهام خود را نگه‌دارند که یا سود آن را دریافت کنند یا با آن‌ها معاملات انجام دهند یا سهام خود را به فروش رسانند.

نحوه فروش سهام عدالت در روش مستقیم

برای افرادی که روش مستقیم را انتخاب کردند دو راه وجود دارد. یکی این‌که سهام خود را نگه‌دارند و روی آن معاملات انجام دهند، که این فرآیند نیاز به سجامی بودن و داشتن پرتفو بورسی فعال یکی از کارگزاری‌ها دارد. از طرفی باید دانش و زمان کافی داشته باشند.

مورد دیگر اینکه برای فروش، به دو روش فروش از طریق کارگزاری‌ها یا بانک‌ها می‌توانند اقدام کنند. در ادامه به توضیح هر یک از این روش‌های فروش خواهیم پرداخت.

لازم به ذکر است که اکنون فروش برای روش مستقیم امکان‌پذیر نیست و متوقف است.

نحوه فروش سهام عدالت در روش غیر مستقیم

برای افرادی که روش غیرمستقیم را انتخاب کردند، امکان نظارت و فعالیت بر روی سهم‌ها وجود ندارد و آن‌ها می‌توانند یا دریافت سود داشته باشند یا میزان سهم خود از نماد استانی را از طریق پرتفوی فعال کارگزاری‌ها و در صورت مجاز بودن نماد استانی خود به فروش رسانند. افرادی که کد بورس ندارند باید مراحل زیر را طی کنند:

  • ثبت نام سجام و دریافت کد ده رقمی
  • سپس احراز هویت سجام از طریق اپ‌های موجود
  • ثبت نام و احراز هویت در یکی از کارگزاری‌ها و دریافت کد معاملاتی
  • سپس فعال‌سازی پرتفو بورسی
  • مشاهده نماد استانی و تعداد سهام موجود در سایت ddn.csdiran.ir

لازم به ذکر است که نام نماد استانی، مخفف نام استان محل سکونت شما است.

مانند: وسرضوی(استان خراسان رضوی)

یا وسفارس(استان فارس)

پس از ورود می‌توانید گواهی سهم خود را نیز مشاهده کنید. سپس با اعمال گزینه تغییر کارگزار ناظر در پرتفو خود و وارد کردن نام سهم و فایل گواهی آن، پس از 2 روز کاری سهم در پرتفو شما قرار می‌گیرد و در تایم معاملات بازار می‌توانید آن‌را به فروش رسانید.

فروش سهام عدالت توسط بانک‌ها

با مراجعه به شعب بانکی که سود سهام عدالت را از آن دریافت می‌کردید، می‌توانید اقدام به فروش بخش آزادسازی شده از سهام عدالت خود کنید. برای انجام این پروسه اختیاراتی به بانک داده می‌شود و اختیاراتی از سهام‌دار سلب می‌شود. یکی از مهم‌ترین معایب این روش نداشتن نظارت بر نحوه فروش سهم‌ها و انواع آن است. میزان مبلغ واریزی و زمان آن نیز مشخص نیست. برای اطلاع بیشتر، جزئیاتی از قرارداد بانک را برایتان شرح خواهیم داد:

  • حق هرگونه اعتراض از مالک سهم در مورد فروش، زمان و قیمت سهم سلب می‌شود.
  • در مرحله اول امکان فروش 30 درصد فراهم است.
  • بانک مجاز است به هر قیمتی که امکان فروش دارد به فروش رساند.
  • انتخاب زمان فروش و سهام مورد نظر به عهده بانک است.
  • اعتبار قرارداد تا پایان اجرای مفاد سفارش است و امکان تغییر یا لغو برای سهام‌دار وجود ندارد.
  • کلیه هزینه‌های اجرایی به عهده صاحب سهام است و حق برداشت از مبلغ سهام عدالت وجود دارد.

فروش سهام عدالت توسط کارگزاری‌ها

فروش از طریق کارگزاری‌ها به مراتب بهتر از بانک است. یکی از شرایط مطلوب موجود، یعنی فروش سهم‌ها بر اساس میل و نظارت شخصی سهام‌دار، امکان‌پذیر است. در واقع لیست سهام موجود برای شما نمایش داده می‌شود و می‌توانید به دل‌خواه سفارش فروش ثبت کنید. ضمنا این باعث می‌شود تا بتوانید مدیریت درست سهم خود را در دست بگیرید.

برای فروش با این روش لازم است که:

  • ثبت نام سجام و احراز هویت آن را انجام دهید.
  • سپس ثبت نام در کارگزاری مورد نظر و فعال شدن پرتفو بورسی
  • ثبت درخواست فروش و مشخص کردن سهم‌های مورد نظر
  • لازم به ذکر است که شماره تلفن فرد سهام‌دار باید به اسم خودش باشد.

پس از ورود به درگاه فروش سهام عدالت شما می‌توانید روش فروش را انتخاب کنید:

  • لازم است اگر می‌خواهید سهم‌ها را مشخص کنید گزینه مشاهده دارایی سهام را انتخاب کنید.
  • اگر قصد فروش کلی سهام آزادسازی شده را داشته باشید، فروش کلی را انتخاب کنید.

آیا سهام عدالت خود را بفروشیم یا خیر؟

جواب این سوال کاملا به شخصیت، هدف، نوع نگرش و ریسک‌پذیری ما در سرمایه‌گذاری مرتبط است.

ابتدای آغاز آزادسازی، ارزش سهام دو برابر ارزش حال حاضر آن بود. از طرفی امکان فروش برای روش مستقیم مدت‌هاست که متوقف است. پس نگرش بلندمدت و کوتاه‌مدت در این امر تأثیرگذار است.

نحوه عملکرد شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی

شرکت‌ها بعد از اعمال افزایش سرمایه، وارد بازار بورس یا فرابورس می‌شوند. معاملات آن‌ها در بازار بدون محدودیت انجام خواهد شد. نماد این شرکت‌ها ازنظر وضعیت مانند etf ها است، اما از نظر ساختار حقوقی با هم متفاوت هستند.

آن‌هایی که روش غیرمستقیم را انتخاب کردند، باید منتظر تعیین وضعیت شرکت‌های استانی خود باشند. اطلاعات بعد از انتقال از سازمان خصوصی‌سازی به سپرده‌گذاری مرکزی، در انتظار افزایش سرمایه شرکت و درج در بازار بورس یا فرابورس هستند و این پروسه زمان‌بر است. نماد استانی شما، مخفف نام استان محل سکونت شما است.

کلام آخر

سهام عدالت در واقع یارانه‌ای است که دولت برای افزایش درآمد قشر کم درآمد در نظر گرفته است. پس از آزادسازی آن، روش مدیریت سهام توسط سهام‌داران باید مشخص می‌شد. به واسطه انتخاب روش مدیریت سهام، رویکرد‌های متفاوتی پیش رو خواهد بود. در روش مستقیم امکان فروش در حال حاضر وجود ندارد و متوقف است.

افرادی که روش غیر مستقیم را انتخاب کردند، امکان نظارت مستقیم ندارند. آن‌ها می‌توانند سود دریافت کنند یا سهام خود را به فروش رسانند. سهام‌داران غیر مستقیم که نماد استانی آن‌ها مجاز باشد، امکان فروش دارند. همان‌طور که بیان شد، نماد استانی مخفف نام استان محل سکونت شما است. امیدواریم اطلاعات خوبی کسب کرده باشید و بتوانید با توجه به آن‌ها برای فروش یا نگه‌داری سهام خود اقدامات لازم را انجام دهید.

 

 

0 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟
خیالتان راحت باشد :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code