مدیریت سرمایه چیست؟
برای اینکه بتوانیم سرمایه خود را افزایش دهیم، نیاز به سرمایهگذاری بیشازپیش حس میشود. برای موفقیت در سرمایهگذاری نیز باید با واژه مدیریت سرمایه آشنا شوید. بازار سرمایه به دلیل رشدهای خود در سالهای اخیر با استقبال بیشتری روبرو شده است. افراد با هر سطح از دانش وارد بازار میشوند و علاقه آنها به معاملات فردی است.
بازار سرمایه برای ورود نیاز به آموزش دارد و لازم است با قواعد بازار، انواع تحلیل، نحوه معاملات و … آشنا شوید. در صورت ورود بدون آگاهی، به دلیل پیچیده بودن این بازار با مشکلات جدی مواجه خواهید شد. مدیریت سرمایه عامل اصلی ماندگاری افراد در بازار است. افزایش سرمایه نیز ارتباط مستقیم با این مفهوم دارد. در ادامه به توضیح این مبحث خواهیم پرداخت.
مدیریت سرمایه چیست؟
به زبان ساده مدیریت سرمایه را میتوان دانش و مهارت سرمایهگذاری، با ریسک حداقلی و کسب بیشترین بازده بیان کرد. مدیریت سرمایه با نام مدیریت ریسک نیز شناخته میشود. حفظ سرمایه و کنترل ریسک، هدف اصلی مدیریت سرمایه است. به تدریج افزایش سرمایه نیز بهواسطه مدیریت درست داراییها حاصل میشود.
فاکتورهایی چون سن، میزان سرمایه، هدف نهایی و … در سبک سرمایهگذاری و متعاقبا میزان بازده موثر هستند. در واقع با انتخاب استراتژی مناسب و مدیریت سرمایه، شما میتوانید از گزند زیانهای سنگین در امان باشید.
با پیشبینی حد ضرر معاملات و استفاده از تحلیلهای کاربردی مانند تحلیل بنیادی، ارتباط با افراد باتجربه بازار، دریافت آموزشهای صحیح و بهکارگیری آنها در روند معاملات، با مدیریت داراییهایتان و از طرفی مدیریت ریسک و خطرات احتمالی میتوانید تصمیمات درست بگیرید. با پرورش دادن علم و تجربه خود، مدیریت سرمایه درست را پیادهسازی کنید و در آینده به دنبال افزایش سرمایه و کسب سودهای بیشتر باشید.
لازم به ذکر است که افرادی که به دنبال مدیریت سرمایه خود هستند و دانش و زمان کافی لازم را ندارند، میتوانند از صندوقهای سرمایهگذاری که از مدیرو تیم سبد گردان حرفهای تشکیلشده استفاده کنند. اگر شما مبالغ بالایی برای سرمایه گذاری دارید، میتوانید از تیمهای سبدگردان اختصاصی استفاده کنید.
پنج رکن اصلی مدیریت سرمایه
با وجود اینکه راهکار مشخص و ثابتی برای مدیریت سرمایه وجود ندارد، اما برای انجام محاسبات درست و پیشبینیهای لازم، شاخصهای پرکاربردی برای مدیریت درست سرمایه وجود دارند که باید مورد بررسی قرار گیرند. از جمله این عوامل میتوان به ریسک، بازده، حجم معاملات، نسبت بازده به ریسک و نسبت افت سرمایه اشاره کرد.
در ادامه به توضیح این موارد خواهیم پرداخت و لازم است بدانید که این مراحل به غیر از مورد آخر باید قبل از سرمایهگذاری بررسی شوند.
1. ریسک
یکی از مفاهیم اصلی بازار سرمایه ریسک است. در واقع در معاملات شما، همواره باید درصدی برای ریسک در نظر گرفته شود. با تعیین میزان ریسک و ضرر مشخص برای هر معامله، شما میتوانید تصمیم منطقیتر و با دید بازتری بگیرید. تعیین میزان ریسک، یکی از رایجترین روشها است. پایبندی به حد ضرر تعیین شده از سمت معاملهگر نیز مهم است.
طمع در برخی مواقع باعث زیانهای بیشتر و طولانیتر خواهد بود. پس برای انجام یک معامله پیش از هر چیز با توجه به سبک معاملاتی و میزان سود مورد نظر، میزان حد ریسک یا ضرر مشخصی قرار خواهیم داد.
2. بازده
بازده نیز مانند ریسک درصدی دارد که از قبل میتوان تا حدودی آن را پیشبینی کرد. در واقع به منفعت حاصل از معاملات، بازده گفته میشود. بازده با توجه به مواردی از قبیل استراتژی معاملاتی، میزان سرمایه، میزان ریسک و … متغیر است. هرچه مدیریت سرمایه بهتر و تجربه بیشتر باشد، بازده مورد نظر افزایش خواهد داشت. بازده قابل قبول به مواردی مانند سبک سرمایهگذاری، ریسک، نرخ بهره و تورم، ماهیت دارایی و هزینههای معاملات مرتبط است.
3. حجم معاملات
تعداد سهمهای خریداریشده توسط سرمایهگذاران، حجم معاملات نامیده میشود. واحد شمارش داراییها در بازارهای مختلف، متفاوت است. با تقسیم دارایی بر قیمت واحد هر سهم، حجم معاملات آن سهم در بازارهای مالی مشخص میشود. در واقع تعیین حجم معاملات نسبت به میزان ریسک ضروری است. ورود با حجم بالا همانطور که ریسک بالاتری دارد امکان ضرر بیشتری نیز خواهد داشت.
یکی از روشهای مرسوم این است که، تمام دارایی در یک سهم سرمایهگذاری نشود و با خرید از سهمهای متفاوت، تعیین حد ضرر برای آنها و خروج به موقع، میتوانید تنها بخشی از سرمایه را در ریسک قرار دهید. با این کار هم بازده تصمیمات مختلف را دریافت میکنید و هم در زمان اشتباه و زیان تمام سرمایه خود را از دست نمیدهید.
4. نسبت بازده به ریسک
یکی دیگر از شاخصهای مهم و کابردی، نسبت بازده به ریسک است. بررسی این مورد در واقع نشاندهنده این است که در ازای تحمل این حجم از ریسک، چه میزان سود دریافت میکنم. با تقسیم بازده مورد انتضار بر ریسک، میتوانید در هر بازه عدد مشخصی داشته باشید که کمترین مقدار مجاز برای محاسبه آن عدد 1 است. در واقع در مقطعهای مختلف میزان ریسکپذیری در بدترین حالت، باید برابر بازده احتمالی باشد.
این شاخص باعث کنترل کردن رفتارهای هیجانی میشود و به ما اجازه نمیدهد در زمانهایی که سود لازم را کسب نمیکنیم، اقدام به انجام معامله بیارزش کنیم. در اینکه ریسک بالاتر سود بالاتر به همراه دارد شکی نیست، اما این در زمانی است که همهچیز درست پیشبینیشده و با اتکا بر مهارت و تجربه باشد. در غیر اینصورت با زیانهای سنگین همراه خواه بود. در نتیجه سودهای خیلی بزرگ، انتخابی درست و منطقی نیستند و ممکن است زیانهای جبرانناپذیری داشته باشند.
5. نسبت افت به سرمایه
در واقع اختلاف سطح دارایی قبلی و بعد از معاملات زیانده، نسبت افت سرمایه را مشخص میکند. به تعریفی دیگر، میزان افت قیمت سهم را در یک بازه زمانی نسبت افت به سرمایه مینامند. به دلیل انجام معاملات ناموفق یا زیانده، میزان دارایی کاهش مییابد و این در صورتی اتفاق میافتد که معاملهگران موفق و با تجربه از گزند زیانهای بزرگ در امان هستند.
باید همواره به این مسئله دقت داشته باشیم که ماندگاری در بازار رکن اول است و پسازآن باید به فکر درآمدهای بیشتر باشیم. سودهای دورهای که در پایان منجر به زیان بزرگ شوند اصلا پیشنهاد نمیشود.
عوامل تاثیر گذار در مدیریت سرمایه
روشهای متعددی برای مدیریت سرمایه وجود دارد که در ادامه به توضیح بعضی از آنها خواهیم پرداخت:
شناخت از بازار مورد نظر
شناخت و داشتن اطلاعات کافی برای سرمایهگذاری در هر بخشی لازم است. بازار سرمایه، بازاری پیچیده است که از چند حیث باید مورد بررسی قرار گیرد. لازمه ورود و موفقیت در این بازار آموزش دیدن و توانایی تحلیل است. پس با توجه به بازار دلخواه خود آموزش ببینید و اطلاعات کسب کنید.
سیستم معاملاتی مناسب خود را انتخاب کنید
با توجه به شخصیت و سبک معاملاتی خود، یک استراتژی معاملاتی مناسب انتخاب کنید و بر اساس آن پیش روید. روحیات افراد، میزان دارایی، هدف و … از عواملی است که میتواند در انتخاب استراتژی موثر باشد.
از رفتارها و تصمیمات هیجانی و بدون منطق دوری کنید چرا که برای شما زیان به همراه دارند و در مواقع زیان اعتماد به نفس خود را حفظ کنید.
تنوع سبد دارایی
سبد سرمایهگذاری متنوع برای خود بسازید تا بتوانید ریسک را کاهش دهید و در صورت زیان یک حوزه، بخشهای دیگر زیان نکنند و به اصل سرمایه خدشهای وارد نشود.
چند توصیه مهم و کاربردی دیگر برای مدیریت بهتر سرمایه
- مهمترین رکن، ماندگاری در بازار است و در مراحل بعد باید به فکر کسب سود باشیم.
- در صورت سرمایهگذاری در چند بخش، حداقل ریسک را میان حوزههای مختلف تقسیم کنید.
- در صورت علاقه به دریافت سودهای کلان باید ریسک زیانهای جبرانناپذیر را بپذیرید.
- در محاسبه نسبت بازده به ریسک حداقل مقدار مجاز عدد یک است.
- حداکثر میزان ریسک تعیینشده برای هر معامله باید 3 درصد باشد.
- قبل از شروع هر معاملهای باید ریسک و بازده مورد نظر آن معامله را بررسی کنید.
- میزان حد ضرر باید مشخص باشد و به آن پایبند باشید.در صورت وجود چند معامله زیان ده باید به معاملات خود پایان دهیم و به دنبال استفاده از استراتژی بهتری باشیم.
استراتژیهای موجود در مدیریت سرمایه
با توجه به روحیات شخص و میزان ریسکپذیری، میتوان سه استراتژی برای مدیریت سرمایه بیان کرد. در ادامه به توضیح آنها خواهیم پرداخت:
1. استراتژی محتاطانه
در این سبک افراد به امنیت سرمایه خود فکر میکنند و دید بلندمدت دارند. ریسکپذیری این معاملات بسیار پایین است و نوسانات بازار تاثیر چندانی بر آن ندارد. صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت نمونهای از این سبک از معاملات هستند.
2. استراتژی تهاجمی
سرمایهگذاران در این سبک سود بالا را مدنظر دارند. دید آنها کوتاهمدت است. در کنار پذیرش ریسک بالا به دنبال سود بالا هستند و برای این افراد خریدوفروش سهام یا سرمایهگذاری در صندوقهای سهامی میتواند جذاب باشد.
3. استراتژی پوششی
این سبک از سرمایهگذاری متعادل است و در بین دو سبک دیگر قرار میگیرد. تنوع این نوع از استراتژیها بسیار بالاست و نمیتوان تعریف دقیقی برای آنها بیان کرد. روشهای مختلفی برای کنترل ریسک و بازده در بازههای زمانی متفاوت وجود دارد، که فعالان حرفهای بازار از آنها استفاده میکنند.
سخن آخر
برای انجام یک سرمایهگذاری موفق نیاز به مدیریت سرمایه خود داریم. مدیریت سرمایه در واقع بررسی عوامل مختلف برای جلوگیری از زیان و کسب سود است، که به بقا سرمایه ما کمک میکند.
میزان ریسک و بازده قبل از انجام هر معاملهای باید بررسی شود.
سودهای نجومی و علاقه به کسب آنها، در مواردی باعث زیانهای سنگین میشود. هرچه میزان سود بالاتر باشد میزان ریسک بیشتری باید متحمل شویم. تشکیل سبدی متنوع از سهامهای مختلف به کاهش زیان ما کمک میکند. برای مدیریت سرمایه لازم است استراتژی خاص خود را انتخاب کنید و به آن پایبند باشیم.
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)