سرمایه گذاری چیست و انواع روش های آن کدامند؟
سرمایه گذاری، یکی از راههای حفظ و افزایش اندوختههای مالی افراد است. در شرایط فعلی کشور که نرخ تورم روز به روز در حال افزایش است، سرمایهگذاری درست و پرسود یکی از راههای مناسب برای حفظ دارایی محسوب میشود. سرمایه گذاری، روشهای مختلفی دارد. برای انتخاب بهترین روش سرمایه گذاری باید با انواع آن آشنایی داشته باشید تا بتوانید مناسبترین راه را برای خود برگزینید. در همین راستا، تصمیم گرفتیم تا در این مقاله به پرسش سرمایه گذاری چیست، پاسخ دهیم و شما را با انواع روشهای آن آشنا کنیم. پس در صورت تمایل برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید:
- سرمایه گذاری چیست؟
- انواع روشهای سرمایه گذاری
- هنگام انتخاب بهترین روش سرمایه گذاری به چه نکاتی دقت کنیم؟
سرمایه گذاری چیست؟
تعاریف متعددی برای سرمایه گذاری ارائه شده است. به عنوان مثال از نگاه اقتصادی، سرمایه گذاری به معنای خرید کالایی است که در حال حاضر مورد استفاده قرار نمیگیرد اما صاحب کالا در آینده به آن نیاز پیدا خواهد کرد. این در حالی است که از نظر مالی، سرمایه گذاری به فرآیندی گفته میشود که طی آن شخص، یک دارایی مالی مانند سهام را خریداری میکند و پس از گذشت مدتی، آن را با قیمتی بالاتر به فروش میرساند.
در حالت کلی میتوان به این مورد اشاره کرد که سرمایه گذاری به فرآیند مدیریت و برنامهریزی سرمایه گفته میشود و هدف از آن هم افزایش میزان سرمایه در آینده است.
این احتمال وجود دارد که برخی از افراد واژه پس انداز را برابر با سرمایهگذاری در نظر بگیرند. اما باید بدانید که این دو واژه یکسان نیستند. پس انداز به آن بخش از درآمد افراد گفته میشود که پس از کسر هزینههای زندگی باقی میماند و در بیشتر مواقع به صورت نقد نگهداری میشود. این در حالی است که در سرمایه گذاری، پول مازاد شخص، به صورت نقد نگهداری نمیشود.
انواع روشهای سرمایه گذاری
در کشور ما روشهای مختلفی برای سرمایه گذاری وجود دارد. از جمله این روشها میتوان به بازار مسکن، خودرو، طلا و سکه، ارز، بورس، ارزهای دیجیتال و سپرده بانکی اشاره کرد. هر شخص با توجه به اهداف و شرایط خود، بازار مورد نظر را انتخاب و در آن سرمایه گذاری میکند. در ادامه تلاش میکنیم تا این بازارها را به صورت مجزا برای شما توضیح دهیم.
سرمایه گذاری در بازار مسکن
شرایط اقتصادی در کشور ما به گونهای است که سرمایه گذاری روی ملک به یکی از رایجترین روشهای سرمایه گذاری تبدیل شده است. از زمانهای گذشته، خرید مسکن یکی از پرسودترین روشهای سرمایه گذاری بوده است. متاسفانه افزایش بیسابقه نرخ مسکن در سالهای اخیر باعث شده تا شمار زیادی از مردم توانایی مالی کافی برای خرید مسکن را نداشته باشند. به همین علت خرید ملک به عنوان سرمایه گذاری برای قشر متوسط و ضعیف جامعه امکانپذیر نیست.
خرید ملک و مسکن، سود زیادی برای صاحبین سرمایه به همراه دارد اما قابلیت نقدشوندگی پایینی دارد. به عبارت بهتر، امکان فروش فوری ملک و مسکن وجود ندارد و تبدیل آن به پول نقد کمی زمانبر است.
سرمایه گذاری در بازار خودرو
افزایش روزافزون قیمت خودرو در کشور ما باعث شده تا این کالای مصرفی به یکی از روشهای سرمایه گذاری تبدیل شود. تجربه ثابت کرده است که خرید خودرو و فروش آن، پس از گذشت مدت زمانی مشخص، سود قابل توجهی را برای صاحبین سرمایه به همراه خواهد داشت. اما این نوع سرمایه گذاری با محدودیتهایی مواجه است.
- قابلیت نقدشوندگی پایین
- هزینه عوارض و بیمه خودرو
- هزینه تعمیر و نگهداری خودرو
- محدودیت خرید خودرو با قیمت درب کارخانه
- نیاز به سرمایه اولیه تقریبا زیاد
این موارد تنها بخشی از مهمترین معایب سرمایه گذاری در بازار خودرو هستند.
سرمایه گذاری در بازار طلا و سکه
سرمایه گذاری روی طلا و سکه، برخلاف بازار مسکن و خودرو به سرمایه اولیه زیادی نیاز ندارد. به همین علت، تقریبا تمام اقشار جامعه میتوانند از این روش سرمایهگذاری استفاده کنند. قابلیت نقدشوندگی بالا، یکی دیگر از مزایای بازار طلا و سکه است؛ چراکه این کالا به سرعت به فروش رفته و به پول نقد تبدیل میشود. اما باید بدانید که این روش هم معایب و محدودیتهای خاص خود را دارد.
- ریسک خرید طلا و سکه تقلبی
- ریسک بالای نگهداری از طلا در خانه (احتمال به سرقت رفتن طلا)
- ریسک کاهش نرخ طلا
- پرداخت اجرت و مالیات
موارد مذکور بخشی از بزرگترین معایب سرمایه گذاری در بازار طلا و سکه هستند.
سرمایه گذاری در بازار ارز
خرید ارزهای معتبر و شناخته شده مانند دلار و یورو، یکی از روشهای سرمایه گذاری است. اما علاقه مندان به این روش در سالهای اخیر با مشکلاتی مواجه شدهاند؛ چراکه در حال حاضر قوانین و محدودیتهای خاصی برای خرید و فروش ارز توسط دولت وضع شده است. همچنین بر طبق قانون، نگهداری حجم بالای ارزهایی مانند دلار و یورو تخلف محسوب میشود. از طرف دیگر، وابستگی نرخ ارز به روابط سیاسی کشورها باعث شده تا این بازار، نوسان شدیدی را تجربه کند. به همین علت، سرمایه گذاری روی ارزهای خارجی با ریسک زیادی همراه خواهد بود.
سرمایه گذاری در بازار بورس
سرمایه گذاری در بورس به دو روش مستقیم و غیر مستقیم انجام میشود. روش مستقیم به افرادی توصیه میشود که اطلاعات لازم را برای خرید و فروش مستقیم سهام دارند. این در حالی است که آن دسته از افرادی که زمان یا دانش کافی در زمینه بازارهای مالی ندارند، از روش غیر مستقیم استفاده میکنند. در روش غیر مستقیم، افراد سرمایه و مدیریت سهام خود را در اختیار کارگزاران متخصص بازار بورس قرار میدهند.
سرمایهگذاری در بازار بورس مزایای زیادی را برای صاحبین سرمایه به همراه دارد. از جمله این مزایا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قابلیت نقدشوندگی بالا
- امکان سرمایه گذاری با سرمایه اولیه اندک
- شفافیت فرآیند خرید و فروش
- قانونمندی بازار بورس
- امکان مدیریت ریسک
این موارد باعث شدهاند تا سرمایه گذاری در بازار بورس به عنوان یکی از بهترین روشهای سرمایه گذاری شناخته شود. لازم به ذکر است که سرمایه گذاری در بورس خود به بخشهایی از جمله: صندوقهای درآمد ثابت، صندوق سرمایه گذاری در سهام، صندوق سرمایه گذاری مختلط و صندوق سرمایه گذاری قابل معامله (ETF) تقسیم میشود.
سرمایه گذاری در بازار ارزهای دیجیتال
در سالهای اخیر، بازار کریپتو کارنسی یا ارزهای دیجیتال مورد توجه حجم زیادی از مردم کشور قرار گرفته است. سرمایه گذاری در این بازار برای آن دسته از افرادی که با روشهای تحلیل تکنیکال یا تحلیل بنیادی آشنایی دارند، مزایای بسیاری دارد. این در حالی است که سرمایه گذاری روی ارزهای دیجیتال برای مردم عادی، اقدامی پرریسک به شمار میرود. البته باید به این نکته هم اشاره کرد که داراییهای این بازار از قابلیت نقدشوندگی بالایی برخوردارند.
سرمایه گذاری در سپرده بانکی
قرار دادن سرمایه در بانک، یکی از کمخطرترین روشهای سرمایه گذاری است. در این روش، سالیانه مبلغی مشخص به عنوان سود به حساب شما واریز میشود. اما مشکل اساسی اینجاست که در حالت کلی، میزان سود سپردههای بانکی با نرخ تورم برابر نیست و حتی از نرخ تورم کمتر است. به همین علت، سرمایه گذاری در بانک روش مناسبی برای حفظ ارزش دارایی به شمار نمیرود.
هنگام انتخاب بهترین روش سرمایه گذاری به چه نکاتی دقت کنیم؟
نکات زیادی وجود دارد که باید پیش از انتخاب روش صحیح سرمایه گذاری به آن دقت کرد. برخی از مهمترین این نکات به شرح زیر هستند:
- قابلیت نقدشوندگی دارایی در بازار: در صورتی که ممکن است به سرعت به پول نقد نیاز پیدا کنید، حتما سرمایه خود را در بازارهایی که قابلیت نقدشوندگی بالایی دارند، سرمایه گذاری کنید.
- میزان ریسک پذیری صاحب سرمایه: سعی کنید سرمایه خود را در بازارهایی قرار دهید که سطح ریسک آنها با سطح ریسکپذیری شما تناسب داشته باشد.
- حداقل سرمایه اولیه مورد نیاز برای سرمایه گذاری: برای سرمایه گذاری در برخی از بازارها مانند بازار مسکن به سرمایه اولیه زیادی نیاز است. بنابراین توصیه میشود که حتما سرمایه اولیه خود را با سرمایه مورد نیاز برای بازار منتخب خود مقایسه کنید.
- بازدهی بازار مورد نظر: پیش از انتخاب بازار مورد نظر خود، حتما از میانگین بازدهی آن اطمینان حاصل کنید.
- طول مدت مورد انتظار برای سرمایه گذاری: برخی از بازارها برای سرمایه گذاری بلند مدت و برخی برای سرمایه گذاری کوتاه مدت مناسباند. پیش از انتخاب بازار مورد نظر، حتما به حداقل و حداکثر مدت زمان مورد نظر برای سرمایه گذاری دقت کنید.
توجه به این نکات کمک میکند تا بتوانید بهترین روش سرمایه گذاری را برای خود انتخاب کنید.
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با روشهای مختلف سرمایه گذاری آشنا کنیم. در همین راستا اعلام کردیم که سرمایه گذاری به فرآیند مدیریت و برنامهریزی سرمایه گفته میشود. هدف از سرمایه گذاری، افزایش میزان سرمایه در آینده است. راههای زیادی برای سرمایه گذاری وجود دارد. شناخت این روشها کمک میکند تا بتوانید بهترین بازار را برای سرمایه گذاری انتخاب کنید. در همین راستا، توضیحاتی را در خصوص انواع روشهای سرمایه گذاری مانند: سرمایه گذاری در بانک، بورس، مسکن، ارز، ارز دیجیتال، طلا و خودرو ارائه دادیم.
امیدواریم مطالب درج شده در این مقاله مورد توجه شما قرار گرفته باشند. در پایان از شما تقاضا میکنیم تا پیشنهادها و انتقادهای خود را در رابطه با این مطلب از طریق بخش ارسال دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)