بهره یا سود مرکب چیست؟

بهره یا سود مرکب چیست؟

یکی از مفاهیمی که می‌تواند به فعالان بازار سرمایه کمک کند تا سود حاصل از سرمایه‌گذاری خود را افزایش دهند، بهره یا سود مرکب است. مفهومی که اگر با آن آشنا شوید، می‌توانید دریافت سود را به صورت تصاعدی افزایش دهید و به ویژه در بازارهایی مانند بورس سرمایه‌گذاری بسیار موفق‌تری را تجربه کنید. در این مطلب به شما می‌گوییم سود مرکب چیست و شما را با نحوه استفاده از این مفهوم بیشتر آشنا می‌کنیم. با ما همراه شوید.


تعریف سود مرکب

سود یا بهره مرکب سودی است که به سود پول شما تعلق می‌گیرد. یعنی در هر دوره‌ای که سود به پول شما داده شود، این سود نیز به سرمایه اولیه شما اضافه خواهد شد و در دوره بعد در تخصیص سود، سود این پول نیز محاسبه می‌شود.
با یک مثال این مفهوم را بیشتر توضیح می‌دهیم. فرض کنید شما 1 میلیون تومان پول دارید و قصد دارید با استفاده از مفهوم بهره یا سود مرکب این پول را سرمایه‌گذاری کنید. می‌توانید این کار را برای مثال از طریق صندوق‌های سهامی انجام دهید، چرا که بورس بازاری بسیار خوب برای بهره‌مندی از بهره مرکب به شمار می‌رود.
حال فرض کنید در دوره اول 200 هزار تومان سود به پول شما تعلق بگیرد. حالا شما نه 1 میلیون تومان، بلکه 1 میلیون و 200هزار تومان سرمایه دارید و در دوره بعد و با استفاده از مفهوم بهره مرکب، سود نه به 1 میلیون تومان اولیه بلکه به 1 میلیون و 200 هزار تومان شما تعلق خواهد گرفت.
این همان مفهومی است که در اقتصاد به آن بهره یا سود مرکب یا بهره مضاعف گفته می‌شود.
عوامل زیادی در بهره مرکب مهم تلقی می‌شوند که از جمله آن‌ها می‌توان به دو عامل زمان و داشتن درآمد ثابت و پایدار اشاره کرد. برای بهره‌گیری از این مفهوم، شما باید صبور باشید و اجازه دهید در طول زمان سرمایه اولیه شما افزایش پیدا کند.
بنابراین بهره مرکب برای سرمایه‌گذارانی بیشترین کاربرد را دارد که از آیتم زمان برخوردار باشند. داشتن درآمد ثابت نیز مولفه مهمی در بهره مرکب به شمار می‌رود و به نوعی مکمل عامل زمان به شمار می‌رود.
دوره‌های پرداخت سود نیز در این مفهوم بسیار مهم است و طبیعتا با توجه به اینکه در هر دوره‌ای که سود پرداخت می‌شود، سرمایه اولیه شما بیشتر خواهد شد دوره‌های بیشتر پرداخت سود در نهایت سرمایه شما را بیشتر می‌کند.

نحوه محاسبه بهره یا سود مرکب

برای محاسبه سود مرکب از فرمول زیر استفاده می‌شود:
A = P (1+ (r/n))nt
زمان((دفعاتی که سود در طی سال مرکب می‌شود / نرخ سود سالیانه) + ۱) اصل سرمایه = بهره مرکب
البته در فرمول بالا اصل سرمایه شما نیز در نظر گرفته شده است. می‌توانید بهره مرکب را بدون در نظر گرفتن سرمایه اولیه نیز محاسبه کنید که در این صورت از فرمول زیر باید استفاده کرد:
A = P (1+ (r/n))nt – P
در این فرمول همانگونه که می‌بینید در پایان P یعنی اصل سرمایه از محاسبه بهره مرکب کسر می‌شود تا سرمایه‌گذاران برآورد دقیق‌تری از سود یا بهره مرکب به دست آورند.
حال با استفاده از چند مثال و با بهره‌گیری از فرمول بهره مرکب به شما نشان می‌دهیم این مفهوم تا چه اندازه می‌تواند در افزایش و رشد سرمایه اولیه به صورت تصاعدی موثر باشد.
فرض کنید شما 20 میلیون تومان پول دارید و قصد دارید آن را در بازاری سرمایه‌گذاری کنید که از مفهوم بهره مرکب هم استفاده کنید. شما این پول را با سود دوره‌ای 10 درصد سرمایه‌گذاری می‌کنید.
یعنی هر بار 2 میلیون تومان سود به پول شما اضافه می‌شود. بنابراین پس از گذشت یک دوره پول شما دیگر نه 20 میلیون تومان بلکه 22 میلیون تومان است.
در بهره مرکب سود دوره بعد به این 22 میلیون تومان تعلق می‌گیرد. به این معنا که سود پول شما این‌بار نه 2 میلیون تومان بلکه 2 میلیون و 200 هزار تومان خواهد بود. یعنی در پایان دوره دوم شما به جای 20 میلیون تومان 24 میلیون و 200 هزار تومان سرمایه دارید.
این روند به همین صورت ادامه دارد و سرمایه اولیه شما به صورت تصاعدی افزایش پیدا می‌کند. در همین مثال می‌توانید اهمیت زمان در افزایش سرمایه از طریق بهره مرکب را به خوبی درک کنید.

چگونه از سود مرکب بهره ببریم؟

یکی از بازارهایی که می‌تواند به شما کمک کند تا از مفهوم سود مرکب بهره ببرید، بورس و بازار سرمایه است. بورس بستر مناسبی برای سرمایه‌گذاری مجدد سود پول شما و افزایش سرمایه از این طریق به شمار می‌رود.
با یک مثال ساده مفهوم بهره مرکب را در این بازار بیشتر توضیح می‌دهیم. در ابتدا باید به وجود محدودیت نوسان قیمت در بورس اشاره کنیم و بگوییم که با وجود این مفهوم نیز بهره مرکب می‌تواند برای رشد سرمایه در این بازار به سرمایه‌گذاران کمک کند و سرمایه اولیه آن‌ها را به میزان زیادی در طول زمان افزایش دهد.
فرض کنید شما 100 میلیون تومان پول دارید و آن را در بازار بورس سرمایه گذاری می‌کنید. باز هم فرض کنید که با توجه به محدودیت نوسان قیمت، سرمایه اولیه شما هر بار 5 درصد سود کند.
یعنی در پایان روز اول سرمایه‌گذاری شما 5 میلیون تومان سود داشته است. حالا شما نه 100 میلیون تومان، بلکه 105 میلیون تومان دارید و با استفاده از بهره مرکب، روز بعد سود به این 105 میلیون تومان تعلق خواهد گرفت. یعنی سود سرمایه شما در پایان روز دوم به جای 5 میلیون تومان، 5 میلیون و 250 هزار تومان است.
اگر با استفاده از فرمول بهره مرکب سرمایه اولیه خود را با فرض 5 درصد سود روزانه برای دهمین روز سرمایه گذاری خود محاسبه کنید، سرمایه شما در پایان 10 روز کاری به جای 100 میلیون تومان، 162 میلیون تومان خواهد بود.
احتمالا این مثال به اندازه کافی توانست اهمیت مفهوم بهره مرکب در بازار سرمایه به ویژه اگر بورس در روزهای خوبی هم قرار داشته باشد را به شما نشان دهد. تاکید می‌کنیم صبور بودن اولین شرط بهره‌گیری از مفهوم بهره مرکب به شمار می‌رود.

سخن آخر

در این مطلب به شما گفتیم که بهره یا سود مرکب چیست و چگونه می‌توان از این مفهوم برای افزایش سرمایه اولیه در طول زمان استفاده کرد. سود مرکب، سود سود سرمایه شما است و می‌توانید با استفاده از این مفهوم سرمایه اولیه خود را به صورت تصاعدی افزایش دهید. بورس و بازار سرمایه بستری بسیار خوب برای بهره‌گیری از این مفهوم به شمار می‌رود و امکان سرمایه‌گذاری مجدد سود پول شما در این بازار مهیا است. صندوق سرمایه‌گذاری زمرد آگاه از جمله روش‌هایی است که فعالان بازار سرمایه می‌توانند با استفاده از آن از مغهوم سود مرکب بهره‌مند شوند و سود سرمایه خود را بار دیگر سرمایه‌گذاری کنند.

0 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟
خیالتان راحت باشد :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code