کال مارجین (call Margin) چیست؟
کال مارجین یکی از عبارتهایی است که سرمایهگذاران بازار آتی با آن سر و کار دارند. البته این عبارت در بازار فارکس هم به چشم میخورد، اما از آنجایی که در ایران ممنوعیت سرمایهگذاری در فارکس وجود دارد؛ بیشتر افرادی که با وضعیت کال مارجین در حساب معاملاتی خود روبرو میشوند، فعالان بازار آتی هستند. بنابراین در ادامه این مقاله قصد داریم به نحوه معامله در بازار آتی و معرفی قراردادهای آن، انواع وضعیت حساب بپردازیم و بگوییم کال مارجین در بورس چیست و چگونگی ورود به وضعیت کال مارجین و خروج از آن را بررسی کنیم.
قرارداد آتی و وجه تضمین
انجام معاملات در هر بازاری قواعد خاص خود را دارد و بازار آتی هم از این قاعده مستثنی نیست. در بازار آتی ما برای خرید کالایی اقدام میکنیم که موعد تحویل آن مدتی بعد است؛ بنابراین ما امروز کالا را با قیمتی مشخص میخریم و در موعد تحویل، وجه را به فروشنده پراخت میکنیم. این فرآیند با عقد «قرارداد آتی» ثبت میشود و از آنجایی که این معامله شامل یک موقعیت دوطرفه و تعهدی است؛ طرفین باید ضمانتی ارائه بدهند که به تعهدات خود عمل خواهند کرد.
بنابراین هر دو طرف معامله مبلغی را نزد کارگزار خود سپردهگذاری میکنند که به آن «وجه تضمین اولیه» میگویند. حال با تغییر ارزش قرارد آتی عقد شده، حساب هر یک از طرفین تعدیل خواهد شد. یعنی پس از کشف قیمت محصول در بورس کالا به صورت روزانه، اگر قیمت افزایش داشته باشد، مبلغ از حساب سپرده فروشنده کسر و به حساب سپرده خریدار افزوده میشود؛ و اگر قیمت کاهش یابد، برعکس روند مذکور انجام میشود.
نحوه معامله در بازار آتی
نحوه معامله در بازار آتی به این صورت است که معاملهگران ابتدا حساب معاملاتی خود را شارژ، سپس اقدام به اخذ موقعیت خرید یا فروش میکنند؛ بعد از اخذ موقعیت خرید یا فروش، مبلغ شارژ شده در حساب معاملهگران بلوکه میشود. این حساب طی هر جلسه معاملاتی بروزرسانی خواهد شد و با توجه به تغییراتی که در قیمت کالا رخ میدهد؛ میتواند در وضعیتهای مختلفی قرار بگیرد. مثلا ممکن است سودی شامل آن شود یا کمی زیانده باشد یا اینکه کاملا در وضعیت ضرر قرار بگیرد؛ هر کدام از این وضعیتها نام و شرایط خاص خود را دارند که در ادامه توضیح داده خواهد شد.
در مورد کارمزد معاملات بازار آتی نیز قواعد مشخصی وجود دارد. در گذشته کارمزد معاملات با توجه به کالای مورد معامله مبلغی ثابت بود؛ مثلا معاملهگران برای قرارداد خرید یا فروش آتی سکه کارمزد ۳۰۰۰ تومان و برای آتی زعفران ۳۰۰ تومان را پرداخت میکردند و در این بین قیمت خرید و فروش در نظر گرفته نمیشد.
اما در سال 1397 سازمان بورس و اوراق بهادار دستورالعمل جدیدی را ارائه داد که طی آن کارمزد معاملات آتی بر اساس ارزش قرارداد متغیر است. طبق این دستورالعمل کارمزد هر معامله برابر با ۰.۰۰۰۶۸ ارزش قرارداد محاسبه میشود. به عبارتی ابتدا قرارداد عقد شده ارزشگذاری میشود، سپس رقم بدست آمده در ۰.۰۰۰۶۸ ضرب و حاصل آن به عنوان کارمزد از حساب معاملهگران کسر خواهد شد و در نهایت طبق توافقات قبلی، کارگزار، سازمان بورس و اوراق بهادار و شرکت بورس در این مبلغ سهیم میشوند.
دقت کنید این رقم در گواهیهای سپرده متفاوت است؛ مثلا کارمزد در گواهی سپرده محصولات کشاورزی برابر با ۰.۰۰۲۴ ارزش معامله محاسبه میشود. همچنین برخی اوقات (مثلا در بدو راهاندازی قراردادهای آتی با داراییهای پایه جدید)، سازمان بورس و اوراق بهادار و همچنین شرکت بورس، از دریافت سهم خود در کارمزد معاملات صرفنظر میکنند.
وضعیت حساب معاملاتی
وضعیت حساب معاملاتی افراد با توجه به قرارداد آتی و وجه تضمینشان میتواند در سه حالت زیر قرار بگیرد:
- وضعیت نرمال: در این حالت پس از برگزاری جلسه معاملاتی، برای مشتری (با توجه به کشف قیمت) سود شناسایی میشود. این سود در حساب معاملاتی بلوکه نمیشود و قابل برداشت است.
- وضعیت ات ریسک: در صورتی که پس از کشف قیمت و برگزاری جلسه معاملاتی، برای مشتری زیان شناسایی شود؛ این مبلغ از موجودی حساب عملیاتی او کسر خواهد شد. در قراردهای آتی قانونی وجود دارد که موجودی حساب عملیاتی نمیتواند کمتر از 70 درصدِ وجه تضمین باشد، بنابراین طبق این قانون اگر مبلغی که (به عنوان زیان معامله) از حساب مشتری کسر میشود تا 30 درصد وجه تضمین را شامل شود، وضعیت حساب او در حالت اتریسک قرار دارد.
دقت کنید که در حالت ات ریسک، موجودی حساب عملیاتی معاملهگر کمتر از وجه تضمین میباشد. اما چون تا 30 درصد کمتر است و در واقع 70 درصد از وجه تضمین در موجودی حساب معاملاتی او وجود دارد، بنابراین مفاد قرارداد آتی رعایت شده است.
- وضعیت کالمارجین: اگر پس از برگزاری جلسه معاملاتی، برای معاملهگر زیان شناسایی شود و این مبلغ بیش از 30 درصد وجه تضمین را پوشش دهد؛ حساب مشتری در حالت کال مارجین قرار میگیرد.
وضعیت کالمارجین در بورس شبیه اتریسک است؛ با این تفاوت که در ات ریسک موجودی حساب تا 70 درصدِ وجه تضمین را پوشش میدهد اما در کال مارجین موجودی حساب کمتر از 70 درصد وجه تضمین را شامل خواهد شد. در این صورت اخطاری برای افزایش موجودی حساب تا 70 درصد وجه تضمین برای معاملهگر صادر میشود.
همچنین در رابطه با سود و زیان حسابهای عملیاتی دقت داشته باشید که، در جلسات معاملاتی هر 30 دقیقه یک بار بروزرسانی انجام میشود. اگر زیان شامل حساب معاملهگر شود، بلافاصله پس از هر بروزرسانی قابل مشاهده است؛ اما سودها پس از اتمام جلسه محاسبه شده و در حساب وی اعمال میشوند.
وضعیت کال مارجین چیست؟
در بین تمام وضعیتهای قبل، کال مارجین از اهمیت ویژهای برخوردار است و اگر چنین وضعیتی رخ دهد، معاملهگر با چالش بزرگی روبرو میشود. پس ما در ابتدا باید بدانیم که وضعیت کال مارجین چیست؟ و سپس به چگونگی خروج از آن میپردازیم.
وضعیت کالمارجین شبیه اتریسک است؛ با این تفاوت که در ات ریسک موجودی حساب تا 70 درصدِ وجه تضمین را پوشش میدهد اما در کال مارجین موجودی حساب کمتر از 70 درصد وجه تضمین را شامل خواهد شد. در این صورت اخطاری برای افزایش موجودی حساب تا 70 درصد وجه تضمین برای معاملهگر صادر میشود.
همچنین در رابطه با سود و زیان حسابهای عملیاتی دقت داشته باشید که، در جلسات معاملاتی هر 30 دقیقه یک بار بروزرسانی انجام میشود. اگر زیان شامل حساب معاملهگر شود، بلافاصله پس از هر بروزرسانی قابل مشاهده است؛ اما سودها پس از اتمام جلسه محاسبه شده و در حساب وی اعمال میشوند.
خروج از وضعیت کال مارجین
تا به اینجا به این پرداختیم که کال مارجین در بورس چیست و در این قسمت قرار است در رابطه با خروج از وضعیت کال مارجین صحبت کنیم.
برای خروج از وضعیت کال مارجین معاملهگر میتواند حساب معاملاتی خود را شارژ کند؛ یا اینکه موقعیتهای باز را ببندد یا ترکیبی از هر دو این اقدامات را انجام دهد.
پس از اینکه اخطار وضعیت کال مارجین برای کاربر صادر میشود، مهلتی از طرف کارگزاری جهت خروج از این وضعیت نیز تعیین خواهد شد. اگر کاربر اقدامات لازم را در این زمان انجام دهد، میتواند مجددا با حساب خود به فعالیت در بازار بپردازد؛ و در غیر اینصورت، کارگزاری به اندازه خروج حساب از وضعیت کال مارجین اقدام به بستن موقعیتهای باز میکند. مثلا اگر پنج موقعیت باز وجود داشته باشد و با بسته شدن دو تای آنها حساب از وضعیت کال مارجین خارج شود، کارگزاری به بستن همین دو موقعیت بسنده خواهد کرد.
اما حالت دیگری وجود دارد که کاربر تا پایان مهلت تعیین شده اقدام به شارژ حساب نمیکند و وجود صف در بازار باعث میشود که کارگزار نتواند موقعیتهای باز را برای خروج از وضعیت کال مارجین ببندد. در این حالت کارگزار با قیمت سرخط تابلو اقدام به ثبت سفارش فروش میکند. اگر فروش انجام شود، موقعیت بسته خواهد شد و حساب از کال مارجین خارج میشود؛ اما اگر بازار با صف مواجه باشد و تا انتهای جلسه معاملاتی فروش صورت نگیرد، بعد از اتمام جلسه، بازار جبرانی تشکیل میشود و موقعیت باز معاملهگر بسته خواهد شد.
محاسبه کال مارجین
موضوعی که در محاسبه کال مارجین اهمیت دارد، بازار مدنظر است. همانطور که در قبل ذکر شد، در قراردهای آتی اگر زیان معامله تا 30 درصد وجه تضمین شناسایی شود، وضعیت ات ریسک و اگر بیش از 30 درصد باشد، وضعیت کال مارجین است. اما این درصدها درباره بازار آتی صدق میکند و دربازارهای جهانی مانند فارکس و… میتواند متفاوت باشد.
برای شناسایی وضعیت نرمال، ات ریسک یا کال مارجین، با یک مثال عددی به محاسبه کال مارجین میپردازیم.
- فردی 4 موقعیت خرید در سررسید کالای X را دارد. وجه تضمین اولیه برابر 200 هزار تومان است. حال میخواهیم محاسبه کنیم که موجودی حساب فرد باید حداقل چه مقدار باشد تا کال مارجین نشود.
- ابتدا حداقل وجه تضمین اولیه ( 70درصد) را بدست میآوریم. (200.000*0.7=140.000)
- سپس وجه تضمین مورد نیاز برای 4 موقعیت باز را حساب میکنیم (200.000*4=800.000)
- پس حساب عملیاتی وی باید به مبلغ 800 هزار تومان شارژ داشته باشد. حال اگر این مقدار تا چه رقمی کاهش یابد کال مارجین رخ میدهد؟
- در این مرحله باید 70 درصد وجه تضمین برای 4 موقعیت باز را حساب کنیم. (140.000*4=560.000)
- پس با رسیدن موجودی به 560 هزار تومان وضعیت کال مارجین رخ میدهد.
سخن آخر
شاید فعالیت در بازار آتی و قراردادهای آن در ابتدا کمی پیچیده به نظر بیاید؛ اما این بازار میتواند سود قابل توجهی را برای سرمایهگذاران فراهم کند. معمولا نوسانگیران علاقه زیادی به بازار آتی دارند و افراد با اطلاعات کمتر، اغلب بازار بورس را برای سرمایهگذاری انتخاب میکنند. البته ترس از قرار گرفتن در وضعیت کال مارجین نیز مورد دیگریست که باعث مقاومت سرمایهگذاران برای ورود به این بازار میشود.
اما در نظر داشته باشید که سود و زیان در تمامی بازارهای سرمایه وجود دارد و همانطور که کاربر قبل از خرید سهام در بورس اقدام به تحلیل بازار میکند و حتی در صورت منفی شدن سهم احتمالا استراتژی معاملاتی موفقتر و متفاوتی در بورس را پیش خواهد گرفت. در بازار آتی نیز همین روند وجود دارد؛ سرمایهگذاران با یادگیری مهارتهای لازم میتوانند به پیشبینی آینده بازار بپردازند و حتی در صورت قرار گرفتن در وضعیت کال مارجین میتوانند تشخیص دهند که باید موقعیت خاصی بسته شود یا اینکه حساب عملیاتی را شارژ کنند.
گفتنی است کارگزاری آگاه در سامانه معاملاتی خود بخشی را برای پیشبینی وضعیت حساب تعبیه کرده است؛ معاملهگران با مراجعه به این بخش میتوانند مدیریت بهتری روی حساب خود داشته باشند و برای جلوگیری از کال مارجین شدن حساب اقدامات لازم را انجام دهند.
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)