خط روند چیست؟

خط روند چیست؟ با انواع آن آشنا شوید!

همان ‌طور که می‌دانید یکی از بهترین روش‌های ارزیابی سهم در زمان حال و آینده استفاده از تحلیل تکنیکال است که شما با استفاده از آن قادر به تشخیص سهم خوب در بازار بوده و می‌توانید سرمایه خود را در سهم موردنظر تزریق نمایید یا با تشخیص نقاط مقاومت، سرمایه خود را از سهم خارج کنید. به‌هرحال یکی از ابزارهای مهم در فرآیند تحلیل تکنیکال، خطوط روند هستند که از پایه‌ترین و مهم‌ترین ابزارهای تحلیل تکنیکال به شمار می‌آید.

به زبان ساده خط روند جهت حرکت بازار را نشان می‌دهد. نمودار یک سهم هیچ‌وقت روند یا رفتار یکسانی نداشته و در نقاط مختلف تغییر جهت می‌دهد. اگر نمودار یک سهم را بررسی کرده باشید متوجه می‌شوید که با نوسانات قیمتی که در سهم ایجاد می‌شود، نمودار سهم به حالت زیگزاگی به حرکت خود ادامه می‌دهد. این خطوط زیگزاگی مجموعه‌ای از موج‌های پی‌ در پی  هستند که از موج‌های صعودی و نزولی تشکیل‌شده‌اند. در این مقاله سعی داریم شمارا بیشتر با فرآیند خطوط روند آشنا کنیم. با ما همراه باشید.

تعریف خط روند در تحلیل تکنیکال

خط روند یکی از ابزارهای تحلیل تکنیکال به‌ منظور ارزیابی سهم است که با استفاده از آن می‌توانید جهت حرکت سهم یا بازار را مشخص کنید یا تا حدودی تخمین بزنید. در نظر داشته باشید که برای رسم این خط در تحلیل‌های خود حداقل به ۲ نقطه نیاز است. خط روند را از وصل کردن قله‌های نمودار یا دره‌های پی‌‌درپی می‌توان رسم کرد. خطوط روند از لحاظ زمانی در سه دسته کوتاه‌مدت، بلندمدت و میان‌مدت جای می‌گیرند که در اصطلاح هر چه روند بلندمدت‌تر در نظر گرفته شود از اعتبار بالاتری برخوردار است. به این نکته توجه داشته باشید که خطوط روند به سه دسته صعودی، نزولی و خنثی تقسیم می‌شود. در ادامه با هر یک از خطوط روند بیشتر آشنا خواهید شد.

آشنایی با انواع خط روند

در این بخش به بررسی انواع خطوط روند می پردازیم:

۱/ بررسی خطوط روند صعودی

در صورتی‌ که قیمت سهم در حالت افزایش باشد به دنبال آن خطوط روند در حالت صعودی قرار خواهند گرفت در این حالت خطوط روند صعودی از نقاط پایینی به شکل پی‌درپی به وجود می‌آید. از به هم پیوستن نقاط  پایینی، خط روند افزایشی شکل می‌گیرد. طبیعتاً خطوط روند صعودی، خطوط شیب‌دار مثبتی هستند که قسمت‌های کف قیمتی را به هم متصل می‌کنند و در تمامی نمودارها کاربرد دارد. در نظر داشته باشید که در نمودارها از متصل کردن نقاط پایینی به همدیگر خط روندی ایجاد می‌شود که به‌نوعی نقش حمایتی دارد. همچنین در روندهای صعودی ایجاد موج‌های برگشتی کوتاه رو به پایین یک امر طبیعی بوده و جای نگرانی ندارد چرا که در مجموع این روندهای بازگشتی، از قسمت یا نقاط پایینی رد نمی‌شوند. خط روندی که فقط بین دو نقطه رسم شده باشد از اعتبار کمتری برخوردار است تا خط روندی که از ۳ نقطه تشکیل ‌شده است. برای درک بهتر خطوط روند صعودی به تصویر زیر دقت نمایید.

بررسی خطوط روند صعودی

۲/ بررسی خطوط روند نزولی

برعکس حالت قبلی در صورتی ‌که سهم از نظر قیمتی در حالت کاهشی قرار گرفته باشد به دنبال آن در نمودار سهم روند نزولی را شاهد خواهیم بود که خطوط روند نزولی در این حالت از به هم وصل کردن قله‌های پی‌ در پی  نمودار، تشکیل می‌شود. برعکس حالت صعودی در این بخش باید در نظر داشته باشید که در روندهای کاهشی به وجود آن موج‌های برگشتی صعودی امری طبیعی است که در این حالت رخ می‌دهد و معمولاً از نقاط قله قبلی بالاتر نمی‌روند. در روند کاهشی بعد از اتصال نقاط بالایی به یکدیگر خطی تشکیل می‌شود که نقش سطح مقاومت را به خود می‌گیرد. به این نکته مهم توجه کنید که روند کاهشی می‌تواند درنتیجه کاهش قیمت در سطح مقاومت یک سهم ایجاد شود که در این حالت فروشندگان دارای اهرم قدرت بوده و بر پایین آوردن قیمت سهم‌ها تأکید دارند. به‌منظور درک بهتر از خطوط روند نزولی به تصویر زیر دقت نمایید.

بررسی خطوط روند نزولی در خط روند

۳/ بررسی خطوط روند خنثی

تا این بخش با خطوط روند صعودی و نزولی بیشتر آشنا شدیم، اما خطوط روند خنثی به روندهایی گفته می‌شود که در آن قیمت سهم به‌ طور میانگین در یک بازه مشخص در حال تغییر و نوسان است و باعث ایجاد یک ‌روند خنثی ‌شده و علائمی از خطوط روند صعودی و نزولی در روند سهم به چشم نمی‌خورد. در این حالت کاهش و افزایش قیمت سهم اصطلاحاً بین دو سطح حمایت و مقاومت در حال پیشروی است. در این سهم‌ها معمولاً معامله‌گران انتظارات محدودی از این سهم دارند که منجر به ایجاد خطوط روند خنثی می‌شود. برای درک بهتر به تصویر زیر دقت نمایید.

بررسی خطوط روند خنثی در خط روند

عوامل موثر در اعتبار سنجی خطوط روند در سهم

عوامل مختلفی باعث اعتبار خطوط روند یک سهم می‌باشند که در این بخش به این عوامل خواهیم پرداخت:

۱/ شیب ‌خط روند:

معمولاً در این حالت هر مقداری که شیب این خط بیشتر باشد اعتبار آن در ماندگاری کمتر می‌شود و احتمال منحل شدن آن وجود دارد. از نظر استانداردی معمولاً شیب‌های ۴۵ درجه از اعتبار خوبی برخوردار هستند.

۲/ بازه زمانی بررسی سهم:

در ارزیابی سهم و استفاده از ابزار خطوط روند باید توجه داشته باشید که انتخاب بازه زمانی نیز یکی از برگ خریدهای بسیار مهم است. برای نمونه ممکن است خطوط روند سهمی در بازه زمانی ۴ ماهه به‌صورت نزولی باشد اما در بازه یک‌ساله دارای خط روند افزایشی یا صعودی باشد. در این حالت معمولاً خطوط روند بلندمدت دارای اعتبار بیشتری خواهند بود.

۳/ تعداد برخورد با نمودار قیمتی:

توجه داشته باشید که هر چه تعداد برخورد خطوط روند با نمودار قیمتی بیشتر باشد، از اعتبار بیشتری برخوردار خواهد بود.

۴/ میزان کاهش و افزایش قیمت سهم:

دقت داشته باشید که در این مورد هر مقدار کندل‌های بالاتری در روند نزول و صعود ثبت شوند احتمال منحل شدن روند شدت می‌گیرد. در این حالت به‌عنوان نمونه ممکن است سهمی چند روز پی‌ در پی  درگیر صف خرید یا صف فروش باشد و در همین وضعیت هم بسته شود. این سهم‌ها معمولاً در معرض شکست خطوط روند قرار می‌گیرند.

بیشتر بخوانید: تحلیل الیوت

سیگنال خرید در روند افزایشی

در روندهای صعودی ما می‌توانیم زمان مناسب برای ورود به سهم را مشخص کنیم. در همین راستا وقتی قیمت به خط روند نزدیک شد یا آن را لمس کرد، زمان مناسبی برای ورود به سهم به شمار می‌آید چرا که بعد از آن سهم روند افزایشی به خود می‌گیرد که بهترین زمان برای خرید سهم است.

سیگنال فروش در روند کاهشی

طی تجربه‌هایی که در بازار در سهم‌های مختلف داشتیم، در روندهای کاهشی تا زمان شکسته شدن خط روند نزولی باید صبر داشته باشید اما اگر شما در روند نزولی اقدام به خرید سهم کرده باشید، بهترین زمان برای ثبت سفارش فروش زمانی است که منحنی قیمت نزدیک خط روند شده باشد یا بهتر اینکه آن را لمس کند.

بررسی فواصل نقاط رسم خطوط روند

در بخش‌های قبلی به این موضوع پرداختیم که هر مقدار تعداد نقاط برخورد بیشتر باشد آن خط روند از اعتبار بیشتری برخوردار خواهد بود. حداقل نقاط لازم برای ترسیم خطوط روند ۲ نقطه است. معمولاً فاصله مناسب بین نقاط به‌ واسطه چند عامل دیگر تشخیص داده می‌شود که عبارت‌اند از:

  • مقیاس زمانی رسم نمودار
  • محدوده تغییرات قیمت
  • نظرات شخصی تحلیل‌کننده

اگر فاصله بین دو نقطه‌ای که به آن اشاره کردیم خیلی زیاد باشد نمی‌توان به آن خط روند اتکا کرد. معمولاً بهترین خطوط روند از تعدادی نقطه حداقل (یا حداکثر) با فواصل زمانی منطقی که به‌صورت هموار و پی‌ در پی  خط روند را نشان می‌دهند، تشکیل‌شده است.

سخن آخر

همان ‌طور که در این مقاله مطالعه کردید، بیشتر سعی بر این داشتیم که یکی از ابزارهای مهم تحلیل تکنیکال را تشریح کنیم و از زوایای مختلف به بررسی آن بپردازیم. شما به‌ عنوان یک معامله‌گر و شخصی که خواهان ورود به یک سهم است باید با استفاده از ارزیابی و تحلیل‌های خود برای این امر اقدام کنید. در نظر داشته باشید که تحلیل یک سهم از دو روش تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال امکان‌پذیر است که در این بخش ما بیشتر بر امر تکنیکال پرداختیم. در همین روش تکنیکال شما از ابزارهای بی‌شماری می‌توانید برای تحلیل خود استفاده کنید و هیچ‌وقت فقط با استفاده از یک ابزار به نتیجه قطعی نرسید. بهتر است یکی یا دو روش را در فرآیند تکنیکال ترکیب نمایید که نتیجه شما برای ورود یا خروج از سهم پایه و اساس محکم‌تری داشته باشد.

۰ پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟
خیالتان راحت باشد :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code